Burn it!!

Officieel al begonnen op 1 juni dit jaar, de zomer, maar voor mij pas echt van start gegaan met de eerste zonnige BBQ in de tuin. Aan het eind van de middag al het vuur aangestoken zodat de briketten rustig de tijd hebben om gloeiend heet te worden. Heb hekel aan zwartgeblakerde, rauwe hompen vlees. Brrrrrr.Wil zacht gegaarde visjes, veel groentes en fijn stukje lamsrack. Met wat zelfgemaakte pesto erbij was het een heerlijke, zwoele zomeravond tijdens Pinksteren. Uiteraard met een lekker flesje wijn erbij.

Wat is eigenijk de perfecte BBQ wijn? Dat is beetje afhankelijk wat je er op legt natuurlijk. Traditioneel grillen is met veel worstjes, hamburgers en ander vlees en flink wat vette sauzen. Ik zou dan kiezen voor een zwoele rode Carmenère uit Chili, of een Malbec uit Argentinië. Eventueel kan een Primitivo uit Puglia ook heel goed. De wijn moet genoeg body hebben om de stevige smaken en vettigheid van het eten aan te kunnen. Belangrijk is dat je de rode wijnen niet te warm laat worden. Is het in de tuin een graad of 25 dan is die wijn dat dus ook. En daar wordt ‘ie niet beter van. De alcohol zal zich wat meer laten spreken, het fruit verdwijnt naar achter en het geheel wordt zwaar en vermoeiend. Geen succesnummer. Beter is om ze iets koeler te drinken, rond een graad of 17. Zet ze gewoon in een koeler met water en paar blokjes ijs. Dan komt het fruit beter tot z’n recht en vallen je gasten niet in slaap. Ga je vis roosteren? Houd het gerecht dan wat frisser en lichter met citroen of groene kruiden. Daarbij een gekoelde Sauvignon Blanc uit de Loire met wat grassige aroma’s. Of een Albariño uit Rias Baixas, het koele noordwesten van Spanje, kan ook heel goed. Allebei sappig, fris en prima BBQ wijn.

Ik hoor je denken ‘maar wat als ik van alles combineer aan spijzen’ ?
Ook dat is geen probleem. Neem een stevige en donkere rosé en serveer die niet ijskoud. Bijvoorbeeld een Tavel rosé uit de Rhône, kruidig en krachtig. Of eentje uit Bandol, een beeldschoon vissersplaatsje in de Provence, ook geen slobbertje maar een volle en rijke rosé. Gaan allebei prima samen met stevige vissoorten en kunnen ook licht vlees moeiteloos aan. Laat de zon maar schijnen, steek het vuur vast aan en proost op de zomer !