genieten van wijn
Menu
  • Home
  • Over Ella
  • Agenda
  • Maatwerk
  • Horeca
  • Contact
  • Blog

Paas-wijnen, voorjaarswijnen en hoe gaat wijn samen met eieren?

De voorjaarszon blèrt door de ruiten. De narcisjes knallen uit de pot in de vensterbank. Als vanzelfsprekend zit ik nu dan ook met een glas rosé. Zo’n fijne zalmroze. Droog en lichtkruidig. meer…

Biologische wijn, Slow Wine en onbekommerd kunnen genieten?

Ben al tijden lang dol op lekker eten en drinken. Liefst ook goed en verantwoord eten. Dat vind ik belangrijk. Ga graag naar biologische markten voor kaas, groentes en vlees. Uiteraard Slow Food lid. Leuk als tegenhanger voor de opkomende fast food ketens. Sinds kort bestaat er zoiets als Slow Wine. Heb je dan ook ‘fast wine? meer…

Wijn, hoofdpijn en sulfiet en wat dat met elkaar te maken heeft…..

Regelmatig hoor ik de vraag in de wijnwinkel waar ik werk. Heb je een wijn zonder sulfiet? Daar krijg ik namelijk zo’n hoofdpijn van. Moet dan op mijn lip bijten om vriendelijk blijven. Niet zeggen dat ze dan maar wat minder moeten drinken. Of dat misschien alcohol de boosdoener is? meer…

Anything But Chardonnay …… Een ABC-tje??

Kan mijn moeder heerlijk over de kling jagen. Is heel eenvoudig hoor. In een keurig etablissement vragen om ‘een chardonneetje’. Vindt ze heel ordinair. Dat deed toch iedereen in de kroeg tot een aantal jaar geleden? meer…

Toscaanse wijnen, hun etiket en het verhaal van ‘Il Gran Rifiuto’.

Hadden gisteren een prachtige fles chianti opengemaakt. Zo eentje die we nog bij het wijnhuis zelf gekocht hebben. Eerst uitgebreid ergens lunchen met een fijne fles erbij. Daarna rozig en wel de wijnwinkel binnengestapt. Foute boel natuurlijk. meer…

Wijn en hout en wat heeft dat dan met elkaar te maken?

Herinner me nog een van de eerste lessen op de wijnacademie. Medecursisten met prachtige proefnotities. Over wijn met een spoortje Frans eiken. Of toch liever Sloveens eiken. Dat was namelijk veel beter dan het ordinaire blerende Amerikaanse hout. Ik was even de draad kwijt. meer…

Jonge wijn, oude wijn en hoezo op dronk?

Had een leuk gesprek met een klant. Hij was een diner aan het voorbereiden en kwam bij mij voor wijn-spijs advies. Eén van zijn vragen was ‘Château Batailley uit 1999, is dat nog wat?’ Lijkt een eenvoudige vraag maar ik had niet zo snel een antwoord klaar. meer…

Nieuwe wereld versus oude wereld?

Grappig hoe dat werkt. Hoe lastig het is om sommige vaktermen uit te leggen. Mij overkwam dat met de term ‘wijn uit de oude wereld of nieuwe wereld’. Voor mij duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Voor mijn cursisten niet. En gelukkig durfden ze dat dan ook te vragen. meer…

Goede wijn, slechte wijn en waarom ik nooit meer een flesje cadeau krijg ….

Dat is het enige jammere van vinoloog zijn. Dat je dus geen flesjes van vrienden meer cadeau krijgt. Waar ik vroeger bij etentjes en verjaardagen nog leuk kon scoren. meer…

Zoet, zuur, zout, gastronomie en wijn?

Is gastronomie een wetenschap? Of op goed geluk wat gerommel in de keuken. Kan iedereen het ook leren? Ben bezig met de wijn-spijs opleiding bij de Echoput. Onder de bezielende leiding van de enige, echte hoogleraar gastronomie in Nederland. En potverdorie, wat is dat moeilijk en interessant. meer…

< >

© Ella di Vino