Bubbels uit Limburg

Het is een stukje sturen vanaf de Randstad maar wel heel erg de moeite waard, Zuid Limburg. Prachtig glooiend landschap met hier en daar een verdwaald huis of oude boerderij, je waant je in het buitenland.Wellicht ook door de vele wijnhuizen die je hier tegenkomt.

Zijn op bezoek bij Domein Holset, een jong wijnhuis. Pas vanaf de oogst van 2014 zijn de wijnen gebotteld onder hun eigen label met als specialiteit, bubbels ! Nouja, specialiteit, dat is eigenlijk het enige wat ze maken, mousserende witte wijnen met klinkende namen als de ‘Bruut van Holset’ of de ‘Prins van Holset’. Gemaakt van relatief onbekende druivenrassen, Johanniter, Cabernet Blanc of de Souvignier Gris. Die rassen zijn speciaal ontwikkeld omdat ze resistent zijn voor bepaalde schimmels en ziektes in de wijngaard, die zeker in ons natte kikkerlandje veel voor kunnen komen. Bovendien kunnen deze ‘nieuwe druifjes’ in ons koele klimaat toch rijp genoeg worden, dus met voldoende suikers en goed ontwikkelde aroma’s. Als dat rijpen niet helemaal goed lukt wordt het namelijk een beetje een dunne en zurige slok, zit niemand op te wachten natuurlijk. Daarom ook een goed idee van Holset om alleen maar mousserend te maken, daar is een fijn zuurtje juist heel erg gewenst, dat houdt de frisheid er in. Vind rode wijnen uit Nederland soms lastig, ze zijn vanwege hoge produktie kosten best aan de prijs en ik vind ze vaak iets te groenig en onrijp in de smaak.

Terug naar Holset met hun bubbels, ben ze allemaal aan het proeven, feestje hier in Limburg. De Ploni is zacht en vriendelijk, prima voor bij de lunch of als aperitief. De Bruut is wat steviger en krachtiger zoals de naam al doet vermoeden, lijkt me heerlijk bij een schaal met kleine hapjes of een clubsandwich. Dan mijn favoriet, de Prins! Genoemd naar de kikker die naast de vijver op het domein woont, dat verhaal van de kikker, de kus de prins hoef ik toch niet uit te leggen ? Mooi rijp en kruidig fruit, droog en intens in de smaak, een stoere bubbel. Ben niet zo dol op kikkers maar deze prins mag zeker met me mee. Wat oesters en wat zeefruit en ik ga hier helemaal niet meer weg vanavond, nou dat kan dus ook bij Domein Holset. Een paar mooi ingericht B&B kamers met uitzicht op de wijngaarden waar de druiven voor de oogst 2017 hangen te rijpen. Wat een fijne plek om een paar dagen door te brengen, proost op kikkers, oesters en Prinsen ….