Dé rosé van zomer 2015 van Haarlem? Lees de uitslag en alle proefnotities

Bij deze dan de lang verwachte uitslag van de verkiezing van ‘dé rosé van de zomer 2015 van Haarlem’. Tsja achteraf gezien misschien iets te weinig gespecificeerd. ‘Dé rosé van de zomer van 2015 van Haarlem’. Oops, welke criteria moet ik precies dan hanteren? Da’s dan weer een leermoment voor een volgende verkiezing 😉 Dan gaan we een wat duidelijker omschrijving formuleren. Zodat je beter binnen een kader kunt beoordelen. Het proeven echter was erg leuk. Alle rosé’s tegelijk en blind geproefd. Uiteraard uitgebreide notities gemaakt. En daarna heerlijk met vriendinnen de restjes opgedronken. Hoop dat ik niet op gevoelige ‘rosé-tenen’ ga staan met mijn top 5. Bedenk wel dat het mijn (zeer) persoonlijke mening is. Bovendien ook nog eens een momentopname. Eigenlijk was er geen èen wijn echt slecht. Of echt niet lekker. Maar zo alles naast elkaar proevende vallen de verschillen wel duidelijker op. Kom ik houd je niet langer in spanning. Ga lekker lezen wat ik van jouw favoriete rosé vond. En schroom niet een volgende verkiezing weer jouw tip aan me door te sturen.

De winnaar is voor mij Les Treilles d’Antonin 2013 uit de Côtes de Provence. Waarom? Omdat het een fijne rose is, zacht van smaak met lichte kruidigheid. Typisch provence stijl, toegankelijk en verfijnd tegelijk. Mooie lichte maar toch volle zalmroze kleur, helder.
In de neus wat kruidigheid, wel eerst even goed walsen, licht snoepig met rood fruit en heel verassend een hint van rozen! In de smaak ook weer dat wat rijpere, zachte rode fruit. Veel rondeur, zelfs een klein vetje. Mooie balans, licht notig, licht kruidig, droog en verfijnd. Prettige afdronk en mooie lengte. Prima om los te drinken maar kan ook heel goed bij een bordje charcuterie of een gegrild visje. Je waant je op vakantie met een flesje van deze wijn.
Verkrijgbaar bij Glandorf&Thijs voor 9,95 en gemaakt van de druiven grenache, syrah en cinsault.

Op de tweede plek de Dune gris de gris 2014 Sable de Camarque, Provence. Een wijn die het glas uitspettert! Iets snoepig en heel aromatisch. De aardbeiendrups springen ‘in your face’ En dan voor een verassend goede prijs. Mede daardoor ook op de tweede plaats
Hele lichte mooie kleur met een tikje roze er in. In de smaak droog, strak maar ook met rondeur, lichte kruidigheid en iets ziltigs, lekker sap met een hele aardige lengte. Complexer ook dan de neus doet vermoeden. Makkelijk drinkbaar, allemansvriend.
Voor 6,95 weg te halen bij De gevulde flesch in Heemstede. Gemaakt van grenache en caringan druiven.

Laatste podiumplek voor Domaine de l’Amaurigue 2014. Ook weer uit de Provence. Licht zalm van kleur, mooi helder met een lichtroze ondertoon In de neus licht kruidig, zacht rood fruit, een tikje stallig en ook wat ziltigheid, mooi en verfijnd
Een beetje aardbeiensnoep en ook wat fris rood fruit.In de mond is ie droog maar ook prettig rond, iets snoepigs weer, Kruidigheid, tikje stallig maar vooral sap sap sap! Sprekende wijn en ook prettig om los te drinken. Een prima metgezel voor op het terras maar ook goed inzetbaar bij zomers eten als salades of gamba’s.
Even naar de Gall&Gall en voor 8,95 heb je m in huis. Gebruikt druiven zijn grenache, syrah en cinsault

Nu wordt het lastig. Op de vierde plek ex aequo Domaine Montrose en Tenuta Sant’Antonia. Veel verschillender dan dit duo kun je ze niet treffen. Maar ik vond ze in hun soort en vanwege de verschillende prijscategorie toch gelijk uitkomen.

Domaine Montrose 2014, côtes de Thongue Languedoc. Iets gesloten in de neus, zacht rood fruit en rondheid. In de smaak ook weer dat zachte rode fruit, zelfs iets appeligs. Frisheid. Droog, sappig en niet zo heel complex. Iets drogend en een klein bittertje in de afdronk. Eigenlijk een prima terrasslobber. Enkelvoudig maar niet zo heel spannend. Lekker sap! En makkelijk zomers. Geen ingewikkeldheid, stoort nergens. Vanwege zijn simpelheid en uiterst vriendelijke prijs op deze plek
Voor 5,95 te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem. Gemaakt van het sap van grenache, cabernet sauvignon en syrah druiven.

Dus ook op de vierde plek de enige Italiaan uit dit gezelschap. Tenuta Sant’Antonia 2014 Scaia rosato uit de Veneto. Vond ik de lastigste om te beoordelen. Donkerzalmroze, prachtige intense kleur, opvallend! In de neus iets gesloten. Tikje stallig, wat rokerig en een beetje hoekig. In de mond een goed zuurtje! Fris en dun rood fruit. Strakke wijn. Strakke afdronk met behoorlijke kruidigheid en een hele mooie lengte. Niet de goedkoopste en zeker geen allemansvriend. Beter gezegd, behoorlijk uitgesproken zoals het een echte Italiaan betaamt.
Absoluut geen slechte wijn maar duidelijk een eetrosé. Later op de avond aten we een kaaspizza met een staartje van deze wijn en dat was heerlijk. Veel smaak, geen snoepigheid en zeker geen terrasslobber. Maar, misschien, iets te uitgesproken om een groot publiek aan te spreken.
Een aanrader voor de liefhebber en voor 9,95 te koop bij Gabriella Salvatore. Gemaakt van de rondinella druif.

Als hekkensluiter de côté de Mas 2014 Languedoc. Lichtroze kleur, mooi transparant pastel.
In de neus niet heel aromatisch.I ets aardbei, lichte kruidigheid, wat rokerig en snoepigs. Niet zo heel uitgesproken. In de smaak licht snoepig, droog. Eenvoudig, iets te veel zuur en daardoor een beetje uit balans. Een bittertje in de afdronk maakt ‘m nogal hard. Wel een hele aardige lengte. Zijn prijs deed ‘m de das om. Had meer verwacht. Vond deze niet heel spannend en een tikje te fris.
De côté de Mas is gemaakt van grenache en voor 6,95 te koop bij wijnhuis Heemstede.

Helemaal buiten de competitie viel deze wijn. Prijs is namelijk 17,95 dus ver boven het afgesproken tientje. Maar ik was zo nieuwsgierig dat ik ‘m toch heb meegnomen in het proeven. Domaine Dupont Fahn 2013 Auxey-Duresses cuvée rosé van de pinot noir druif.
Wat een dijk van een wijn! Zoals je nog nooit een rosé geproefd hebt. Lichtzalm van kleur met een klein beetje oranje er in. Intense neus, veel van alles. Licht ziltig, iets bloemig, wat vettig en boterig. Veel complexiteit. In de smaak zwoel, rijp rood fruit, zelfs wat rijpe bananen. Boterig en complex. Ietsje drogend in de mond maar ook rondeur. Volle smaak, prachtige balans en supermooie lengte. Duidelijk ook houtrijping. Een gastronomische rosé die je ook prima los kunt drinken. Een ‘kleine-slokjes-wijn’. Voor de liefhebber een aanrader!
te koop bij wijnkoperij Okhuysen.