Groundhog day, een bosmarmot en wijn …….

Wat heeft een bosmarmot te maken met het einde van de winter? Nou behoorlijk veel als ik de site van Groundhog day moet geloven. Dacht altijd dat die geweldige film met Bill Murray een verzinsel was maar niets is minder waar.Groundhog day was vandaag een maand geleden, de tweede dag in februari om precies te zijn. Punxsutawney Phil, de marmot, die bestaat dus echt. Het dorp ook trouwens. Er is zelfs een officiele site met alle geplande festiviteiten rondom die dag, waaronder een heuse wijnproeverij. Kijk, en dat is natuurlijk het haakje wat zich in mijn brein vastzette. Een wijnproeverij met lokaal druivensap. Uit Pennsylvania, redelijk in de omgeving van New York en Lake Erie en Lake Ontario. Daar wordt inderdaad wijn gemaakt van voornamelijk hybride druivenrassen. Nou hoor ik je denken, wat voor druivenrassen? Hybride dus.

Ik ga het uitleggen. De wijn die wij kennen wordt gemaakt van het druivenras Vitis Vinifera, die geeft smaakvolle en lekkere wijnen. Het enige probleem is dat dit ras niet bestand is tegen de druifluis. Dat is een narrig klein beestje wat overal in de wereld voorkomt en het wortelsysteem van de plant aanvreet. Niet goed voor de druif, die overleeft dat niet. Dit luisje sloeg toe in Europa vanaf 1880 en verwoestte in rap tempo alle wijngaarden, niet best. Daar is gelukkig een oplossing op gevonden in de vorm van Amerikaanse wijnranken, die bleken resistent tegen dit nare beest. Het enige echt vervelende was dat het sap van deze Amerikaanse druiven niet echt lekker is. Ruikt een beetje naar natte hond, stinkt naar beschimmelde wol. Kortom niet plezant om te drinken. Maar de technologie stond toen ook al voor niets en koppelde de Amerikaanse onderstok (het deel wat in de grond staat) aan de Europese bovenkant. En dat werkte verbazend goed. De druifluis kreeg geen vat meer op de wortels en het sap van de druiven was lekker en smaakvol. Geen natte hondenlucht meer. In principe kun je ervan uitgaan dat alle wijnranken in de wereld geënt zijn op deze resistente onderstokken. Uiteraard, zoals het de wijnwereld betaamt, zijn er wel wat uitzonderingen. In Chili bijvoorbeeld zijn veel zandgronden waarover de druifluis niet kan reizen waar dus de oude, nog originele stokken staan.

Terug naar Pennsylvania, de bosmarmot en de hybrides.
In de VS zie je dat er in veel gebieden nog gewerkt wordt met de oude Amerikaanse rassen. Californië trouwens niet, daar gebruiken ze voornamelijk de ons bekend Vitis Vinifera, verklaart gelijk het succes van Californische wijn in de wereld. In New York is dat anders, uiteraard proberen ze door kruisingen onderling de smaak wat te verbeteren. Dat zal ook zeker wel lukken maar dat verklaart gelijk de naam hybride. En daar organiseren ze dan een proeverij mee. En dat alles vanwege Groundhog day.
Phil de bosmarmot speelt een hoofdrol in Punxsutawney. Ze laten hem los en als hij schrikt van zijn eigen schaduw en zijn holletje weer induikt is het slecht nieuws, dan duurt de winter nog 6 weken. Blijft hij boven de grond dan is het einde van de winter in zicht. Nouja, daar moet dan op gedronken worden natuurlijk. Desnoods met een glaasje hybride met aroma’s van natte hond dan maar …….