Kleine zusjes worden groot

Kindertjes. Had er eigenlijk nooit zo veel mee. Het maakt kabaal en rommel, luistert meestal niet en ik kan er ook al geen wijn mee drinken. Maar dat is helemaal anders nu. Ben tante geworden van een piepklein en schattig neefje. Kleine zusje heeft eerste kind gekregen en ik laat te pas en te onpas foto’s zien van blij, tandeloos lachend kereltje.

Zusje en ik schelen dik 15 jaar, lijken niet heel erg op elkaar maar zijn wel echte vriendinnen. Allebei trouwens ook dol op glas wijn en lekker eten. Zodoende belde ze mij met het verzoek een mooie kist wijn te regelen uit geboortejaar van kleine neef. Dat is leuk. Dat doen veel klanten ook in de Wijnkoperij waar ik werk. Een kist met wijn om op te leggen tot het kind kan en mag drinken. Moet het natuurlijk wel wijn zijn die minimaal 18 jaar overleeft en dan nog steeds lekker is. Zit je al snel in het wat duurdere segment van de klassieke rode wijnen uit Frankrijk of Italië. Denk aan Bordeaux, Barolo of Bourgogne. En wat een mazzel heeft die kleine man!

2016 is een topjaar in de Bordeaux. Wijnen met een potentieel om goed te rijpen en te ouderen. Die genoeg structuur hebben om die kleine 20 jaar te overbruggen. De tannines gaan afbouwen en worden zachter en de fruitaroma’s maken plaats voor aardse tonen als chocolade en paddenstoelen. Zo’n wijn wordt dan een soort vloeibaar fluweel in je glas met mooie oranje kleuraccenten. Wat bepaalt dan precies hoe goed of slecht een oogstjaar is? Dat zijn een hoop factoren. Belangrijkste zijn de weersomstandigheden. Een zacht en regenachtig voorjaar zonder al te harde wind tijdens de bevruchting. Een mooi lang, zonnig en droog zomerseizoen tijdens de rijping. Graag koele nachten. Dan rijpt de druif optimaal en ontwikkelt mooi zachte zuren, fijne aroma’s en ronde tannines. 2016 was dus zo’n supermooi jaar in de Bordeaux. Dus zoek je nog iets voor een baby’tje. Sla je slag! Ik ga een wat mooie flessen uitzoeken voor hem. Hoop dat ik er nog ben als hij groot genoeg is om met me mee te drinken. Lijkt me een prachtig moment. Proost kleine neef!