Proost op de verscheidenheid !

Vanaf nu vind je altijd de perfecte fles wijn? Nou nou, ik vind het nogal een uitdagende belofte. Altijd de perfecte fles passend bij jouw persoonlijke smaakprofiel. Maar dat is precies wat Gall&Gall belooft in hun folder.Dit prikkelt natuurlijk wel mijn nieuwsgierigheid. Flyertje meegenomen en thuis online de test gedaan.

In 29 seconden en 13 vragen worden je smaakvoorkeuren langs de lat gelegd. De vragen zijn eenvoudig, houd je meer van zoet en tropisch fruit of meer van fris en zurig fruit? Houd je meer van eenvoudig eten of mag het wat culinairder? Ben je je wel of niet fan van pure chocolade? Simpele en makkelijk te beantwoorden vragen die ik ook prima begrijp in het kader van een smaakprofiel. Aan de hand van de test plaatst Gall je favoriete wijnstijl in een hokje. Bijvoobeeld het profiel ‘Big White’, Gall meldt dan ‘witte wijn moet voor jou vooral soepel zijn, niet scherp maar lekker rond. Denk aan wapperende satijnen lakens. Rijk, vol en glooiend zacht, een La Palma Chardonnay zou je dan dus heerlijk vinden’ Prima, afgezien van de satijnen lakens klinkt dit best logisch.

Maar waar ik echt moeite mee heb is dat ze er van uitgaan dat je smaak en voorkeur altijd maar hetzelfde is. Dat vind ik dus onzin. In de zomer eet ik liever fris en zurig fruit. In de winter of de herfst ben ik dol op bananen en meloenen, lekker tropisch dus. Een goede kroket op een zacht kadetje vind ik heerlijk, maar ik eet ook heel graag bij een sterrenrestaurant. Net zoals m’n pet staat. Juist de onderlinge verscheidenheid maakt eten en drinken zo leuk. Herinner me een oud gezegde ‘verandering van spijs doet eten’. Hoe vreselijk zou het zijn om altijd maar dezelfde gebakken aardappelen te eten. Of altijd dezelfde houtgelagerde, dikke vette Chardonnay te drinken. Zou er stapelgek van worden en uiteindelijk geen gebakken aardappel meer kunnen zien!

Kortom, het idee is leuk, goed bedacht, kijk maar eens op de site van Gall en doe de test. Maar alsjeblieft, beloof me dan daarna vooral heel veel andere smaken en andere wijnen te gaan proberen. Het leven is te kort om altijd maar op safe te spelen. Ik zeg; proost ! op fris en fruitig, dik en vol, stevig en rijk, soepel en makkelijk én de heerlijke verscheidenheid !