Wijn, hoofdpijn en sulfiet en wat dat met elkaar te maken heeft…..

Regelmatig hoor ik de vraag in de wijnwinkel waar ik werk. Heb je een wijn zonder sulfiet? Daar krijg ik namelijk zo’n hoofdpijn van. Moet dan op mijn lip bijten om vriendelijk blijven. Niet zeggen dat ze dan maar wat minder moeten drinken. Of dat misschien alcohol de boosdoener is?

Kreeg van een vriendin een nieuw en fancy cadeautje. Een flesje ‘Sulfree’. Belooft van alles. Wel de wijn maar niet de kopzorgen. 1 druppeltje in je glas en je hebt nergens meer last van. Voor mij een goede reden om me hier eens in te verdiepen. Wat is sulfiet eigenlijk? Waarom zit het in wijn? En, heel belangrijk, krijg je er inderdaad hoofdpijn van?

Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel. Het zit van nature op de schil van de druif. Het fijne van sulfiet is dat het beschermt tegen schimmels en bacteriën. En, ook heel handig, het gaat verkleuring van levensmiddelen tegen. Ooit afgevraagd hoe z’n voorgesneden, verpakt appeltje fris van kleur blijft? Precies. Een handje sulfiet erover. Dat is dus de reden dat het spulletje toegevoegd wordt aan wijn. Dat gebeurt vlak na de gisting. Zo blijft de wijn fris en fruitig. Zal minder snel muf worden door de zuurstof. En beestjes en schimmels hebben geen kans.

Bestaat er ook wijn zonder sulfiet? Daar kunnen we duidelijk in zijn, nee. Omdat sulfiet van nature al voorkomt op de druif. Er bestaan wel wijnen zonder toegevoegde sulfiet. Dat staat dan ook op het etiket. Die zijn dus wat vatbaarder voor oxidatie en schimmels. Hebben vaak een wat beperkte levensduur. Als het gehalte sulfiet boven de 10 milligram per liter zit moet dat vermeld worden op het etiket. ‘Bevat sulfiet’. Of in het Frans ‘contient des sulfites’. Duidelijk. Dan weet je dat er waarschijnlijk extra gezwaveld is. De hoeveelheid is wettelijk vastgelegd. 150 milligram per liter voor rode wijn. En 200 milligram per liter voor witte wijn en rosé. Even ter vergelijking. Een kilo chips bevat 400 milligram sulfiet. En een kilo gedroogd fruit 1000 milligram! Nog nooit gehoord dat iemand hoofdpijn kreeg van gedroogd fruit trouwens. Komen we gelijk bij de laatste vraag.

Krijg je hoofdpijn van sulfiet? Ik geloof van niet. Er is een kleine groep mensen met een sulfiet intolerantie. Vaak astma patienten. Die krijgen er zeker last van. De symptomen zijn dan meestal wel anders. Hoofdpijn staat onderaan de lijst. Bij mensen zonder astma denk ik dat alcohol de boosdoener is. Onttrekt vocht aan je lijf en ook aan je hersenen. Dat veroorzaakt hoofdpijn. Er is ook nog een stofje dat tyramine heet. Komt voornamelijk voor in rode wijn. Is ook veroorzaker van hoofdpijn. Sulfiet niet. Tenzij je natuurlijk overgevoelig bent voor zwavel. Pas dan ook maar op met chips!

Heb het flesje ‘Sulfree’ eens goed besnuffeld. Het werkende stofje daarin is waterstofperoxide. Dat belooft zuurstof in je wijn te brengen. Dat zich dan hecht aan de sulfieten in de wijn. En die worden dan omgezet naar een ander stofje. Waar je dan geen hoofdpijn van kunt krijgen. Pfffff ik vind het ingewikkeld hoor. Ken waterstofperoxide voornamelijk om te ontsmetten. Of je haar te blonderen. Om dat dan in mijn wijn te druppelen…. Heb het natuurlijk wel geprobeerd. Toegegeven, de wijn verandert niet door dat drupje. Maar ik houd er toch een raar gevoel bij. Denk dat ik het op de ouderwetse manier blijf doen. Per glas wijn ook maar een glas water. Werkt prima tegen hoofdpijn. En is nog lekker makkelijk ook.